Mooiste stranden in de buurt van Istanbul

Istanbul grenst in het zuiden aan de Zee van Marmara en in het noorden aan de Zwarte Zee. Langs de kusten en eilanden van de twee zeeën, zijn er prachtige zandstranden met comfortabele ligstoelen.
Hieronder vindt u een overzicht van de 8 mooiste stranden in de buurt van Istanbul.

  1. De Prinseneilanden van Büyükada. De negen Prinseneilanden behoren tot de mooiste recreatieve bestemmingen in Istanbul. Het grootste eiland is Büyükada. U vindt stranden rond het eiland, waarvan sommige strandclubs zijn, waar u moet betalen. Een ticket voor de veerboten vanaf Eminönü of Kadiköy naar de Prinseneilanden kost met de Istanbul kaart ongeveer vier Turkse lira voor een enkele reis. Büyükada is een geweldige manier om enkele bezienswaardigheden zoals het Griekse klooster op het puntje van het eiland, met een verblijf van een paar uur op het strand te combineren.
  2. Prinseneiland Kinali. Kinali is het prinseiland dat het dichtst bij de Bosporus ligt. De openbare veerboot van Eminönü of Kadiköy naar het eiland duurt slechts 40 tot 60 minuten, afhankelijk van de vertrekhaven. De kust van het eiland is omgeven door een bijna ononderbroken strand.
  3. Badplaats Sile aan de Aziatische Zwarte Zeekust. Sile is een prachtige badplaats met een lang, zeer breed zandstrand aan de kust van de Zwarte Zee in Istanbul. Bussen vertrekken vanaf het busstation op het metrostation Üsküdar in Istanbul binnen 60 tot 90 minuten naar de badplaats op 60 km afstand. De reistijd is afhankelijk van het tijdstip en het verkeer. In Sile zijn grote resorts, zoals ze ook aan de Turkse zuidkust liggen, kleine appartementshotels en intieme hotels aan het strand. Interessant is ook de haven van Sile, met zijn leuke restaurants in de buurt en de oude uitkijktoren uit de Ottomaanse periode. De stad is een populaire toeristische bestemming onder de inwoners van Istanbul, die zich een vakantiehuis kunnen veroorloven of zelfs naar Sile kunnen verhuizen.
  4. Badplaats Kilyos aan de Europese kust van de Zwarte Zee. Kilyos is een badplaats aan de Europese kust van de Zwarte Zee van Istanbul. De stranden in Kilyos-Kumköy liggen op ongeveer 35 km afstand van de Galata toren in het centrum van Istanbul. Het lange zandstrand samen met de kleine restaurants aan de kust is geweldig om te ontspannen, vooral na de vele bezienswaardigheden in het centrum van Istanbul.  Bezoek Kilyos alleen tijdens de week, in het weekend ligt half Istanbul er op het strand. Vanuit Istanbul gaan openbare bussen rechtstreeks naar Kilyos. Afhankelijk van het vervoermiddel en het startpunt duurt de reis 60 tot 120 minuten. Als u gewoon een ontspannen dag op het strand in Istanbul wilt doorbrengen, is de Tarmati Beach Club in Kilyos mijn aanbeveling.
  5. Kumburgaz-strand aan de Zee van Marmara. Kumburgaz is een kustplaats in het district Büyükcekmece.  Het is de dichtstbijzijnde badplaats in het zuiden van Istanbul. Langs het zandstrand zijn hotels en natuurlijk veel watersport mogelijkheden. Met de auto bereikt u Kumburgaz in 60 minuten vanuit het centrum van Istanbul. Met de bus duurt de reis vanuit de buitenwijken even lang.
  6. Marmara-eilanden in de Zee van Marmara. De Marmara-eilanden zijn naast de Prinseneilanden de tweede eilandengroep in de Zee van Marmara, ten zuiden van Istanbul. In tegenstelling tot de nabijgelegen Prinseneilanden,  duurt de reis naar de Marmara-eilanden, die ongeveer 100 km van Istanbul liggen, aanzienlijk langer met de veerboot vanuit Yenikapi. De eilanden zijn extreem populair in de zomer voor een weekendje weg. Het belangrijkste eiland van de Marmara-eilanden is het eiland Marmara en tegelijkertijd de meest interessante plaats voor een tweedaagse reis vanuit Istanbul. De beste argumenten voor de Marmara eilanden zijn de zandstranden, goedkope hotelkamers en kleine vissershavens met heerlijk eten in de restaurants.
  7. Agva is een geweldige optie voor een twee- of driedaagse strandvakantie. Agva is een badplaats aan de Zwarte Zee, 100 kilometer van de Bosporus, aan de Aziatische kant van Istanbul. Het water op het 2,5 kilometer lange zandstrand Agvas is kouder dan in de rest van de Zwarte Zee. Dit komt door de rivieren Yesilkcay en Göksu. De rivieren zorgen ook voor een uitstekende waterkwaliteit in Agva. U kunt de bus nemen vanuit Üsdküdar naar Agva. Afhankelijk van de verkeersomstandigheden duurt de reis 120 tot 150 minuten. In Agva vindt u hotels, strandhuizen en appartementen in alle mogelijke prijsklassen.
  8. Andere stranden aan de kust van Istanbul. Poyrazköy: een klein dorpje in de buurt van de derde Bosporus-brug met een zandstrand bij een restaurant. Het dorp biedt een prachtig uitzicht op de brug en de Bosporus. U moet een auto huren in Istanbul, om het dorp binnen een redelijke tijd te bereiken. Anadolufeneri: het dorp rond de vuurtoren bij de ingang van de Bosporus aan de Aziatische kant van Istanbul. Er zijn badfaciliteiten aan de Bosporus en een zandstrand net buiten het dorp.
De beste tijd voor een strandvakantie in Istanbul. De zee in Istanbul is tussen juni en oktober , zo'n 21 tot 25 graden Celsius warm. Het strandseizoen begint normaal gesproken ongeveer medio mei aan de  Zwarte Zee en duurt tot eind september. Voor een strandvakantie in Istanbul zijn de maanden juli, augustus en september de ideale tijd. Gedurende de maanden is het altijd zeker 30 graden Celsius, er is weinig regen en de zee is aangenaam warm om in te zwemmen.