Toeristische attracties in Kusadasi

Kuşadası is een van de meest populaire cruiseschiphavens van het Turkse Middellandse Zeegebied en in deze havenstad draait het allemaal om zon, zee en het bieden van een leuke vakantie. In Kusadasi Turkije kunt u prima winkelen, daarnaast kent Kusadasi een levendige uitgaansscene, mede daardoor heeft Kusadasi zich in de afgelopen decennia tot een favoriete bestemming ontwikkeld.

Hotels liggen verspreid langs de hele kust rondom de stad en de stranden zijn volgepakt in het hoogseizoen. Kuşadası is echter niet alleen een belangrijkste strand bestemming, immers in de omgeving vindt u ook de oude Griekse stad Priene. Ongetwijfeld zult u ook van de natuurlijke schoonheid van het schiereiland Dilek genieten. Hieronder zal ik nog een aantal attracties beschrijven, ik hoop dat ik u weet te overtuigen om toch eens het strand voor één of meerdere dagen te verlaten.

  1.  Duiveneiland (Güvercin Ada): vlak bij de haven van Kusadasi, leidt een 350 meter lange weg naar het charmante Duiveneiland, waar de overblijfselen van een 13e-eeuws Byzantijns fort (dat later een piratenhol is geworden) op een klif staan. De wanden van de eilandmuren, die gedeeltelijk rond het eiland lopen, zijn een latere toevoeging daterend uit het begin van de 19e eeuw. Duiveneiland is een favoriete plek voor een wandeling langs de zee en om de zonsondergang te bewonderen.
  2. Het havengebied: de meeste toeristische attracties van Kuşadası zijn te vinden in het havengebied. De Kervansaray (karavanserai) werd hier gebouwd door Öküz Mehmet Paşa in 1618. Gerestaureerd in de jaren 60 fungeert het sinds 1967 als hotel.  Net ten zuidwesten kunt u nog steeds goede voorbeelden vinden van 19e-eeuwse vakwerkhuizen in de typische traditionele stijl van de regio.  De oude zuidelijke poort van de stadsmuur is ook nog overgebleven.  Het bazaar gebied, vol met Turkse souvenirs, begint direct tegenover het havendok.
  3.  Ladies Beach (Kadınlar Denizi): dit strand, twee kilometer van de stad, is de meest populaire strook zand in het gebied dat direct rondom Kuşadası ligt. Er zijn diverse watersportmogelijkheden, ligstoelen en parasols kunnen worden gehuurd. Niet verwonderlijk, in de zomer kan het druk zijn met zowel lokale families als buitenlandse toeristen. Weekdagen zijn meestal iets minder druk, maar verwacht in juli en augustus op geen enkel moment een leeg strand.
  4. Priene: De ruïnes van de Hellenistische stad Priene, met uitzicht op de bergen, zijn door en door fotogeniek. Deze oude haven had zijn hoogtijdagen tussen 300 voor Christus en 45 voor Christus,  toen de havens druk waren met handel. De verzanding van de rivier de Meander veroorzaakte de ondergang van de stad en tegen de 2e eeuw na Christus werd Priene verlaten. De belangrijkste attractie is de Tempel van Athena, met zijn klassieke Ionische ontwerp, terwijl het theater met 6.500 zitplaatsen uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Priene kunt u tijdens een dagtocht prima combineren met Miletos.
  5. Miletos: net als Priene is Miletos een andere grote havenstad uit de Hellenistische tijd, hoewel de haven niet dichtslibde en de bewoning hier doorging tot in het Seljuk-tijdperk van de 14e eeuw. Dit betekent dat de ruïnes hier meer een mix zijn van de verschillende tijdsperioden. Niet te missen is het enorme theater, met zijn 15.000 zitplaatsen en uitstekende uitzichten. Het dateert uit het Griekse tijdperk maar werd grondig gereconstrueerd door de Romeinen. Net boven het theater zijn enkele Byzantijnse vestingmuren en net ten oosten liggen de overblijfselen van de Tempel van Apollo. De verrassend goed bewaard gebleven Baden van Faustina liggen in het zuiden, langs een Seljuk Caravanserai en meer oude Grieks-Romeinse ruïnes van de stad. Er is ook een zeer goed museum gewijd aan de geschiedenis van zowel Miletos en Priene. Locatie: 62 kilometer ten zuiden van Kuşadası.
  6. Didyma: dit Hellenistische religieuze centrum was de thuisbasis van het legendarische Orakel van Didyma en de op een na grootste tempel van de oude wereld. De Tempel van Apollo heeft nog steeds zijn torenhoge kolommen en is een van de best bewaard gebleven voorbeelden van Griekse tempels in Turkije. Het Orakel van Didyma werd van groot belang geacht in de klassieke antieke wereld, Locatie: 77 kilometer ten zuiden van Kuşadası.
  7.  Kirazli: het schilderachtige dorpje Kirazli, omgeven door boomgaarden en met wijnranken begroeide velden, heeft een tijdloos gevoel. Dit is de perfecte plek voor een middagje slenteren door steegjes omzoomd door traditionele witgekalkte dorpshuizen en genieten van de vredige hartslag van het Turkse dorpsleven. Er zijn een aantal leuke restaurants en cafés. Breng op zaterdag een bezoek aan de boerenmarkt, die is gespecialiseerd in lokale biologische producten. Locatie: Kirazli ligt 10 kilometer ten oosten van Kuşadası.
  8.  Dilek schiereiland: een prachtig berglandschap en ruige kustlijn gezichten, dit nationale parkgebied kunt u gemakkelijk voor een dag bezoeken vanuit Kusadasi, het ligt slechts 26 km ten zuiden van de havenstad.  Er zijn veel stranden om te zwemmen en te zonnebaden, waarbij mijn keuze uitgaat naar het strand Aydınlık en het strand  Karasu Köyü. De grot van Zeus (Zeus Maǧarası) is een populaire toeristische attractie binnen het reservaat, er zijn eveneens uitstekende wandelmogelijkheden. Houdt u van de natuur, dan moet u een bezoek brengen aan het schiereiland.