Turkse keuken gezond en gevarieerd

De keuken van Turkije wordt beschouwd als zeer gezond en divers. Het culinaire erfgoed van het land werd tijdens het Ottomaanse Rijk tot in de perfectie gebracht. In het paleis van de Sultan in Istanbul waren honderden koks in dienst. Iedere kok werkte volgens de culinaire kennis en tradities van zijn regio en lied zijn afkomst bijvoorbeeld uit Griekenland,  de zuidelijke Balkan en de Arabische landen duidelijk in zijn gerechten terug komen. Veel gerechten zijn geperfectioneerd en zorgden vervolgens voor een culinaire triomf in het land aan de Bosporus.
Groenten een bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht.
Een centrale rol in de Turkse keuken speelt de aubergine. Bijvoorbeeld in de vorm van crèmes, gevuld met allerlei ingrediënten, bereid op de grill, sissend in de pan of verwerkt in een stoofpot. Zelfs artisjokken, tuinbonen, komkommers, pompoenen, prei, okra, bieten, spinazie, courgette en uien zijn meestal aanwezig.  Natuurlijk behoort ook knoflook tot de Turkse keuken, maar minder dan u zou denken. Paprika's en tomaten zijn culinaire import van overzee die creatief zijn geïntegreerd in de traditionele keuken. Olijven zijn er in vele soorten.
Peulvruchten zijn een van de hoekstenen van de keuken aan de Bosporus: erwten, bonen en linzen worden voornamelijk gebruikt voor soep gerechten en stoofschotels. De Turkse groente creaties zijn gewoon geweldig, vooral de Turkse voorgerechten zijn imponerend.
Vlees is van oudsher minder populair.
Vlees speelt in de Turkse keuken traditioneel een eerder bescheiden rol. Lamsvlees, schapenvlees, kip en rundvlees zijn de meest voorkomende en worden meestal gegrild geserveerd. Aangezien Turkije wordt begrensd door vier zeeën, zijn er natuurlijk veel visgerechten. Wie tijdens de vakantie verblijft in een Turkse kustplaats, moet de lokale vis specialiteiten zeker proberen. Een ware delicatesse vindt u aan de Zwarte Zee, is hamsi (sardines), ze worden op diverse manieren geserveerd.
De meeste Turkse gerechten zijn mild en respecteren de smaak van elk van de ingrediënten. Honing is een belangrijke zoetstof, de belangrijkste smaakmakers zijn o.a. dille, munt en peterselie, maar ook laurier, oregano, salie en tijm. Geoliede rode peper vlokken, worden gestrooid over het vlees. 
Zoet als nagerecht.
Als u in Turkije op een culinaire rondreis bent, moet u niet op een paar pondjes meer kijken. Lokum (Turks fruit) is natuurlijk bij u bekend, maar er zijn ook tal van bladerdeeg gebakjes, koekjes of pudding desserts. Veel zoete lekkernijen komen met verleidelijke namen. Volgens de liefhebbers in Turkije, hebben ze ook het lekkerste ijs van de wereld.
Cay is een zwarte thee en de Turkse nationale drank. De anijsjenever Rakõ, de Turkse mokka Kahve sluit elke maaltijd af.  Trouwens de wijnen van Turkije verdienen aandacht.

Turkije tours, tickets en bezienswaardigheden